joi, 21 iulie 2011

AMENAJARI INTERIOARE SI EXTERIOARE

Amenajarea interioara a unui apartament sau a unei case presupune realizarea mai multor lucrari. Ca pasi generali putem identifica:

Punerea la punct a instalatiei sanitare si termice
Realizarea sau repararea instalatiei electrice
Inlocuirea tocurilor ferestrelor vechi cu tamplarie noua cu geam termopan
Izolarea termica - placarea cu polistiren - exterioara sau interioara a peretilor expusi zonelor spre nord sau exteriori
Tencuirea, repararea si gletuirea peretilor si a tavanelor
Placarea cu faianta in baie si bucatarii
Placarea cu gresie in baie, bucatarie si hol
Zugraveli interioare pentru pereti si tavane
Finisarea pardoselilor din camere si hol cu parchet
Montarea sau reconditionarea tocurilor pentru usile de interior
Finalizarea finisajelor in jurul tocurilor de usi
Montarea obiectelor sanitare la etapa amenajari bai
Montarea aplicelor si a corpurilor de iluminat
Montarea mobilei de bucatarie si a chiuvetei
Finalizarea etapei de utilare cu mobila a apartamentului sau a casei in hol, dormitor, sufragerie, living
Imbinarea elementelor de decoratiuni interioare cu camerele si spatiile de locuit

Pentru amenajarea interioara, avem nevoie cu siguranta de matarialele de constructii adecvate. Dupa ce ne alcatuim planul de amenajare, vom trece la identificarea acelor furnizori care pot asigura realizarea obiectivelor noastre. Printre cele mai uzuale materiale avem in vedere adezivii de gresie si faianta, vopseaua lavabila si multe altele.

De multe ori cautam o firma de amenajari interioare care sa fie din localitatea in care locuim, fie ea oras, sat sau comuna. Ca prim exemplu sa vedem in continuare cum gasim o firma de amenajari in Bucuresti si de unde cumparam materialele de constructii si amenajari.
Prima varianta este sa intrebam prietenii din Bucuresti care au mai renovat cu ce echipe au lucrat. Ii intrebam despre ce lucrarea au avut de facut si daca au fost multumiti. Asadar, dupa cum bine stim, pentru o firma, cea mai buna reclama este recomandarea personala.

Ca sa comparam preturile aflate de la prieteni cautam " pe net ". Ne putem face o idee despre preturi practicate de firmele de amenajari interioare care furnizeaza servicii in Bucuresti si imprejurimi. Daca avem o adresa de e-mail le putem cere o oferta de pret pe care sa o primim pe e-mail.

O alta sursa de informare este presa scrisa. Astazi sunt la indemana cataloage de firme clasificate dupa localitate si dupa domeniul de activitate.

Pentru materialele de constructii, in Bucuresti avem o foarte mare oferta prezenta in hypermarket-uri dedicate acestui domeniu, in magazine specializate in gresie si faianta. , obiecte sanitare sau instalatii.
Asadar, daca locuiti in Bucuresti si v-ati hotarat sa renovati apartamentul sau sa amenajati o casa, trebuie sa alocati un pic de timp analizei ofertei locale.

In zugravelile interioare, prima etapa de lucru este curatarea peretilor de vechea vopsea. Fie ca pe pereti a fost vopsea lavabila, var sau huma, aceasta trebuie inlaturata inainte de a zugravi din nou peretii incaperii. Inainte de a ne apuca de lucru, ne asiguram ca avem toate uneltele necesare: un spaclu, un trafalet, o bidinea, o galeata cu apa, o scara solida pentru a avea acces la tavan si la zona inalta a peretilor, manusi de protectie pentru maini si, eventual, ochelari de protectie impotriva prafului si molozului. Nu uitam sa acoperim parchetul sau pardoseala, usile de interior si, eventual mobila ramasa in camera cu o folie din plastic, pentru a o proteja de praf, glet si vopsea lavabila.
Curatarea zugravelii vechi se face dupa umezirea prealabila a peretilor, pentru a inmuia vopseaua si a identifica zonele in care vechiul glet se umfla si trebuie reparat.










Poze amenajari - Mobila trebuie acoperita cu folie de plastic
Umezim peretii cu ajutorul unui trafalet, pe care il inmuiem in galeata cu apa, aflata la indemana. Dupa ce am umezit o portiune din perete, lasam sa se inmoaie vopseaua timp de 10-15 minute.



Poze amenajari - Se umezesc peretii cu trafaletul
Daca peretii sunt bine umeziti, zugraveala veche se indeparteaza usor de pe perete cu ajutorul unui spaclu. Razuim, razuim, razuim...
.
Gletuirea peretilor si a tavanului este o etapa importanta in zugravirea unei camere. Dupa operatiunea de curatare a peretilor de vopseaua veche zidurile trebuie reparate cu tencuiala sau adeziv, daca este cazul, dupa care se aplica gletul. Inainte, se umezesc peretii cu un strat subtire de amorsa, preparata din aracet cu apa. Proportia este de cel mult 1/10.







Poze amenajari - Cum se prepara amorsa de aracet
Amestecam bine aracetul cu apa, intr-o galeata, pentru a-l dizolva. Putem folosi un amestecator montat la bormasina.







Poze amenajari - Se amesteca amorsa
Aplicam amorsa obtinuta cu un trafalet sau o bidinea direct pe perete, pentru a umezi peretii. Dupa aceea, lasam peretii sa "traga" umezeala, intre 1/2 ora si 1 ora: iarna mai mult timp, vara mai putin, deoarece se usuca mai repede. Astfel, gletuirea peretilor si a tavanului va fi mai eficienta.








Poze amenajari - Cum se aplica amorsa pe pereti
Intrebari si raspunsuri despre amorsa gletuire perete:

Intrebare: Aceasta amorsa previne si aparitia mucegaiului?
Raspuns: Nu, rolul amorsei este doar acela de pregatire a peretelui pentru gletuire, prin uniformizarea capacitatii de absorbtie a peretelui, pentru a creste nivelul de aderenta al gletului. Pentru a preveni aparitia igrasiei, se foloseste o solutie anti-mucegai pe baza de clor, aplicata direct pe tencuiala.

Intrebare: Intre straturile de glet se da cu amorsa?
Raspuns: Nu este necesar sa se aplice amorsa si intre straturile de glet, insa se va aplica un strat de amorsa peste glet inainte de a zugravi cu vopsea lavabila.


Cum aplicam glet? Va prezentam mai jos, pas cu pas, toate etapele gletuirii peretilor si tavanului, in imagini relevante. Nu mai ramane decat sa ne incepem aplicarea gletului. Spor la treaba!
Dupa ce am aplicat amorsa pentru gletuirea peretelui, preparam gletul intr-un vas curat, cu apa. Atentie: punem gletul in apa si nu invers. Pentru a obtine densitatea optima, trebuie ca gletul sa ajunga putin deasupra apei.







Poze amenajari - Presaram gletul intr-un vas cu apa
Lasam cateva minute gletul sa traga apa. Nu amestecam inainte, deoarece este posibil sa se formeze "cocoloase", care ne vor impiedica sa plicam un strat uniform de glet.








Poze amenajari - Cum se prepara gletul
Cand tot gletul este umezit, putem amesteca. Pentru a fi mai siguri, putem folosi un amestecator montat la bormasina, dar la viteza moderata.










Poze amenajari - Gletul trebuie amestecat foarte bine
Intrebari si raspunsuri despre gletuire pereti si tavan:

Intrebare: Se pune plasa de fibra pe pereti si tavan inainte de glet?
Raspuns: Daca exista fisuri mari in zid sau in tencuiala, se aplica plasa de fibra de sticla cu adeziv sau cu tencuiala inainte de gletuire. Pentru fisuri fine in tencuiala sau in stratul de glet existent, se poate folosi banda de fibra de sticla, aplicata cu chit de cutit pe baza de ipsos. Pentru mai multe informatii si imagini, va recomandam articolul Reparatii Fisuri Pereti.

Intrebare: Daca gletul se usuca prematur se uda peretele in prealabil?
Raspuns: Daca uscarea se produce in galeata, atunci nu se mai poate aplica pe perete in strat corespunzator. Daca se usuca prea repede pe perete, atunci intre straturile de glet se poate aplica amorsa. Pe timpul verii, cand este foarte cald, pentru a preveni uscarea in galeata, gletul se poate stropi cu apa, dar nu in exces. Similar, peretele, inainte de aplicarea gletului, poate fi stropit cu apa sau cu amorsa.

Intrebare: Se poate aplica gletul peste vopseaua lavabila astfel incat sa nu existe riscul ca acestea sa nu faca priza in timp si sa se decojeasca?
Raspuns: Nu se recomanda aplicarea gletului peste vopseaua lavabila, deoarece exista riscul sa se umfle zugraveala. Trebuie sa curatati cu apa vopseaua veche si gletul acolo unde se umfla, apoi sa aplicati un nou strat de glet si apoi vopseaua lavabila noua
Dupa aplicarea si uscarea gletului, urmatoare etapa in zugravirea camerei este finisarea gletului, pentru un aspect neted si fin. Pentru finisarea gletului, folosim fie panza ori hartie abraziva, fie o plasa abraziva. Daca folosim panza sau hartie abraziva, alegem mai intai una cu granulatie mai mare, iar la finisarea finala, o granulatie mai fina, pentru a da peretilor un aspect cat mai placut. Plasa abraziva se poate monta pe un suport din lemn, pentru a fi mai usor de folosit.



Poze amenajari - Suport din lemn pentru plasa abraziva
Avantajul plasei abrazive este faptul ca permite trecerea prafului rezultat in urma finisarii, realizand in acelasi timp un finisaj eficient si fin al peretilor.




Poze amenajari - Plasa abraziva pentru finisarea peretilor
Montam panza abraziva pe suportul de lemn, care are o latime aproximativ egala cu bucatile de plasa. Acestea se fixeaza de suport la capete.



Peretii sunt gletuiti si finisati si ne pregatim pentru aplicarea vopselei lavabile. Trebuie sa stim ca, pentru a obtine cele mai bune rezultate in zugraveli interioare , este bine sa amorsam peretii inainte de a-i vopsi cu lavabila. Rolul amorsei este de a uniformiza capacitatea de absorbtie a peretelui. Astfel, vopseaua lavabila se va aplica si se va usca uniform.
Poze amenajari - Amorsa se aplica cu un trafalet
Amestecam bine amorsa si o aplicam pe pereti cu un trafalet. Avem grija sa amorsam si zonele mai inguste, de langa tocul ferestrei. Lasam peretii si tavanul sa absoarba amorsa timp de cel putin 30 de minute, in functie de anotimp si de temperatura. Desigur, daca este mai cald, peretii se usuca mai repede. Dupa amorsare, in zugravirea interiorului urmeaza aplicarea vopselei lavabile albe .
Inainte de a incepe sa aplicam vopseaua lavabila de interior, ne asiguram ca avem la indemana toate uneltele necesare. Avem nevoie de un vas curat, un gratar din plastic sau metal, un trafalet mare si unul mic, ochelarii de protectie. De asemenea, nu uitam sa acoperim cu folie protectoare din plastic usa de interior , parchetul sau pardoseala, mobila si alte unelte din camera, deoarece vor sari stropi de vopsea. Asadar, incepem: citim cu atentie instructiunile de pe cutia vopselei lavabile, ca sa vedem cat de mult trebuie diluata. Turnam vopseaua in vas.
Poze amenajari - Turnam vopseaua lavabila intr-un vas curat
Peste vopsea turnam cantitatea de apa conform instructiunilor. Ca principiu, este mai bine sa facem o vopsea mai diluata si sa dam 2 straturi pe perete decat un singur strat mai gros.
Poze amenajari - Turnam apa, ca sa diluam vopseaua
Amestecam bine vopseaua cu apa, folosind un amestecator mecanic.
RIGIPS:::
Peretii de gips carton numiti dupa popularitatea unui producator - pereti de rigips - sunt indragiti de fanii amenajarilor interioare. Tavanele creeaza o impresie deosebita in designul de interior, fiind in general acel element care completeaza atmosfera camerei.
Placile de gips carton se pot prelucra foarte usor. Fiind constituite dintr-un sandwich de gips intre doua foi de carton el se taie astfel: se traseaza cu o linie dreapta zona de taiere. Apoi, cu un cutter se cresteaza una din suprafete. Se apuca partea de dupa taietura si se indoaie in sensul foii de carton care nu a fost crestata. Materialul de gips se va rupe exact in zona taieturii cartonului. Cu toate ca el se poate taia foarte usor, placa in sine este rezistenta in timp si se comporta foarte bine la punerea in lucrare.






Peretii din gips carton ne permit sa aducem modificari impartirii spatiului de locuit. Putem realiza un perete despartitor atunci cand dorim sa transformam o camera mare in doua sau mai multe incaperi mai mici, de exemplu, sau pentru a separa vizual livingul de zona de luat masa. Sa vedem cum se realizeaza un astfel de perete si ce materiale ne trebuie.
In prima etapa se marcheaza pe pardoseala si pe tavan conturul peretelui. Pe pardoseala se va inlatura parchetul, daca exista, pe suprafata unde se va construi peretele despartitor. Se monteaza pe pardoseala si pe tavan, pe conturul trasat, un profil in forma de U de aproximativ 3 cm latime. Prinderea se face in dibluri din 60 in 60 cm.
Vertical, cu capetele introduse in aceasta "sina" se monteaza profile cu latimea de 5 cm. "Stalpii" verticali se pun din 60 in 60 cm si se fixeaza cu suruburi autofiletante "albe" in sina de ghidaj. In cazul uzual al unui apartament de bloc inaltimea este de 2.60 m iar lungimea profilelor este de 3m astfel ca se vor taia corespunzator. Se iau panouri de gips carton si se pozitioneaza vertical. Ele au uzual lungimea de 3 m si se vor taia astfel incat sa se sprijine pe pardoseala, iar la tavan sa mai ramana 2 cm pentru preluarea dilatarilor. Se pun vertical pe structura metalica si se prind cu suruburi autofiletante "negre" de 2.5 cm in profilele metalice.
Inainte de a monta "a doua fata" a peretelui se pune vata minerala pentru izolarea termica si fonica. Vata minerala este sustinuta de piese de agatare pentru izolatii. Piesele se monteaza la distante de 60 cm ca intr-o suprafata de sah. Piesele de sustinere sunt ca niste carlige si au rolul de a preveni "lasarea" vatei.
Se finiseaza muchiile verticale exterioare cu coltare metalice si glet de ipsos special. Intre tavan si placi se pune un silicon acrylic elastic finisat apoi cu banda fina de fibra de sticla si glet. Imbinarile dintre panourile de gips carton se finiseaza cu banda fina de fibra de sticla si cu glet de ipsos special.
Cam acestea sunt etapele de realizare a unui perete despartitor din gips carton.
Sa fii mester. Devine mai usor.
Intrebari si raspunsuri despre peretii despartitori din gips carton:

Intrebare: Se poate pune peste vata si polistiren?
Raspuns: In principiu, nu ne opreste nimeni sa punem cate straturi izolatoare vrem. Ca si cu hainele, ne putem imbraca foarte gros daca e ger afara. Revenind, atat vata minerala cat si polistirenul au nevoie de un suport de fixare. Deci, daca punem vata fixata pe peretele de gips carton pe o fata interioara, pe cealalalta fata interioara putem lipi placi de polistiren daca spatiul dintre cele doua foi o permite.

Proiectarea unui tavan fals in bucatarie este determinata in general de motive de ordin estetic, ce tin de design. In unele cazuri, insa, poate fi o alegere motivata de necesitatea de a masca anumite tevi sau grinzi. In orice caz, tavanul este in stransa legatura cu corpurile de iluminat din bucatarie si, daca tot e sa facem un tavan din gips carton, putem gandi si un sistem de iluminat care sa il puna valoare. Va prezentam mai jos cateva idei si modele de tavane false din gips carton cu corpurile de iluminat incorporate.
Iata un model clasic - o scafa de gips carton cu spoturi pe perimetrul tavanului. Alegerea zugravelilor interioare in aceeasi nuanta cu mobila de bucatarie este o idee foarte reusita.
Atunci cand dorim sa acoperim tevile inestetice din camera sau denivelarile peretelui, alegem varianta unei scafe din gips carton. In unele cazuri, aceasta poate avea si un rol pur decorativ, ca suport pentru spoturile de lumina, sau pentru a crea simetrie, atunci cand pe peretele opus se afla o grinda. Sa vedem intr-un material ilustrat cu poze de amenajari interioare , care sunt etapele realizarii unei scafe de gips carton.
Gipsul carton este sustinut de un suport alcatuit din profile metalice de tabla zincata. Acestea se gasesc in comert, in magazinele de amenajari interioare si constructii cu grosimi diferite, in functie de destinatie. Lungimea unui profil este, de regula, de 3 sau 4 metri. Mai intai, trebuie sa stabilim dimensiunile scafei, tinand cont de tevile pe care dorim sa le mascam sau de marimea spoturilor pe care le vom monta pe scafa. Masuram cu grija si trasam pe perete linia pe care vom prinde profilul metalic. Taiem profilele din tabla zincata la dimensiunile dorite, folosind polizorul unghiular.
Dupa ce casa este ridicata la rosu - adica ziduri, acoperis, geamuri - ajungem la etapa amenajarilor interioare. O lucrare destul de ampla in acest proces este realizarea tencuielii interioare. Solutia clasica a acestei probleme este tencuiala pe baza de ciment si nisip aplicata in strat de pana la 2 cm grosime. Aceasta metoda necesita o indemanare crescuta si un timp de uscare mai mare. O a doua metoda se bazeaza pe aplicarea de placi de gips carton pe zidarie. In continuare vom discuta despre ce presupune aceasta varianta numita si panotare.
Mai intai sa ne reamintim ce sunt placile de gips carton. Ele sunt realizate din trei straturi componente: carton, gips, carton. Una din fetele de carton poate fi impregnata cu diferite solutii de impermeabilizare sau ignifugare. In cazul panotarii vom folosi placi tratate la umezeala in bai si bucatarii si placi normale in camerele de zi, sufragerii, dormitoare, holuri. Dar si pentru panotare, numita si tencuiala uscata, exista din nou doua variante: cu aplicarea directa a placii de gips carton pe zid sau prin folosirea montantilor metalici. Pentru pasionatii amenajarilor interioare, peretii de gips carton au si denumirea de rigips, dupa numele cunoscutului producator de materiale de construcii. Sa discutam asa dar pe rand fiecare solutie.
Prima dintre ele este panotarea peretilor prin aplicarea directa a placilor de gips carton. Fixarea acestora de ziduri se realizeaza cu adeziv pe baza de ciment imbunatatit cu aditivi. Se masoara mai intai inaltimea camerei. Placile de gips carton au de obicei dimensiunile 2.6 m x 1.2 m. Exista si placi mai mici insa nu le vom analiza aici. De obicei, camerele de apartamente au inaltimea de 2.5 m. Astfel, o placa va trebui taiata pentru a se putea aseza vertical in camera. Fata de tavan se va lasa o distanta de 1-2 cm pentru dilatari. Din adezivul uscat preparam cu apa o cantitate suficienta pentru a lucra timp de 45 min - 1 ora. Aplicam pe spatele placii de gips carton "bulgari" de adeziv din 60 in 60 de cm pe tot conturul acestora si pe linia mediana verticala. Ca dimensiune, "bulgarele" de adeziv trebuie sa fie cel putin un cancioc. Se ridica placa la pozitie si se preseaza usor pe zid.
Ca sa realizam o placare uniforma este bine sa ne folosim de sfoara de zidarie pentru a marca liniile de finisaj. Repetam aceste operatii pentru toata suprafata necesara. Uscarea adezivului dureaza maxim 1 zi. Dupa aceea se poate trece la finisarea cu faianta sau alte lucrari de finisare pe placile de gips carton.

FAIANTA SI GRESIE::::

Fainta si amenajarile interioare le putem numi sinonime. In general, preferam sa placam cu gresie si faianta baia, bucataria, holul sau balconul. Modelul si culoarea le alegem astfel incat sa se potriveasca cu restul decoratiunilor si cu designul interior. Ne propunem sa va prezentam modele de gresie si faianta, dar si cum se monteaza, sau mai popular, cum se pune faianta si gresia. Toate aceste lucrari de amenajare exemplificate prin poze si din cand in cand cu video. Colajele foto sunt facute astfel incat sa prezinte pasii importanti ai montarii faiantei sau gresiei.
Ca si categorii adiacente, puteti vizita si zonele de amenajari bai si cea de mobila bucatarie in care veti putea vedea exemple si poze de gresie si faianta in baie respectiv bucatarie.

Renovarea bucatariei presupune, printre alte lucrari, si inlocuirea gresiei si a faiantei. In unele cazuri gresia si faianta s-au umflat, placile s-au spart sau sunt deterioarate si atunci schimbarea se impune ca o necesitate. In alte cazuri nu ne mai place modelul sau culoarea faiantei de bucatarie. Indiferent de situatie, prima etapa este inlaturarea placilor ceramice vechi. Sa vedem cum se face aceasta operatiune si ce probleme pot aparea.
In primul rand, trebuie sa stim ce unelte avem nevoie - o dalta si un ciocan. Spargem faianta incepand cu randul de sus.
De multe ori am trecem prin magazinele cu materiale de constructii uitandu-ne la preturile materialelor de constructii si la produse. Cand trecem pe la raionul de gresia si faianta o multitudine de modele de gresie isi face aparitia si apare momentul deciziei. Si ca lucrurile sa fie si mai interesante, vanzatorul ne intreaba: de care gresie dorim, glazurata sau portelanata?
Normal, vrem cea mai buna gresie. Totusi, ce inseamna glazurat si ce inseamna portelanat? Haideti sa aflam! La inceputurile aparitiei acestei tehnologii de ceramica arsa, placile ceramice se faceau prin asezarea unui strat de lut in cuptor la o temperatura inalta. Rezulta o placa ceramica de aspectul unui ulcior de lut. Ambele fete ale placii erau poroase iar culoarea era data de culoarea pamantului din care era fabricata placa. O noua etapa in procesul de fabricatie a constituit-o inovatia prin care s-a introdus un al doilea pas: acela de a suspune una din fete unui al doilea proces de ardere la o temperatura mai mare decat cea din prima etapa. Astfel a aparut o fata lucioasa, neteda, numita glazura.
Mergand mai departe si tinand un timp mai indelungat placa de ceramica in cuptor la temperatura foarte inalta, vitrifierea se produce in toata masa materialului, rezultand o placa de gresie care seamana la aspect cu marmura sau portelanul. Aceasta se numeste gresie portelanata.
Intrebari si raspunsuri despre gresia glazurata si gresia portelanata:

Intrebare: Care este rezistenta la socuri?
Raspuns: Gresia portelanata este mai rezistenta, fiind potrivita pentru placarea in exterior, in zone cu trafic intens si expuse la socuri. In privinta gresiei glazurate, aceasta este alegerea potrivita pentru interior, insa exista mai multe tipuri de gresie, in functie de duritate, rezistenta la socuri si proprietatile anti-derapante ale suprafetei glazurate.

Intrebare: Ce tip de faianta (glazurata sau portelanata?) este mai rezistenta in baie, acolo unde datorita contactului dintre aerul cald (al aburului) si aerul rece (de afara care intra cand se deschide geamul), pot aparea fisuri pe suprafata faiantei?
Raspuns: In general, gresia este portelanata si se foloseste mai ales pentru placarile exterioare. Pentru uz casnic, in baie se pot alege gresie si faianta glazurata. Daca doriti un material vitrat in profunzime, se poate alege marmura.

Placarea pardoselii holului cu gresie este o solutie practica de amenajare. Tinand cont de faptul ca holul este acea incapere a casei sau apartamentului care face legatura direct cu exteriorul, trebuie sa fie usor de intretinut si de curatat. Si ce material indeplineste aceste conditii mai bine decat gresia? Sa presupunem ca ne-am hotarat deja in privinta modelului de placi ceramice, stim ce inseamna gresie glazurata si gresie portelanata am masurat suprafata si am cumparat si gresia. Urmeaza montarea placilor ceramice. Va prezentam in cele ce urmeaza o lucrare de placare a holului cu gresie, ilustrata etapa cu etapa cu multe poze si exemple de amenajari interioare.
In primul rand, trebuie sa verificam starea suprafetei pe care urmeaza sa o placam cu gresie. Aceasta se numeste strat suport si trebuie sa fie neteda, plana si curata. Daca avem denivelari semnificative, atunci se va turna sapa autonivelanta. Cand suprafata este pregatita, incepem sa ne facem planul. Acesta depinde de suprafata, de cat de drepti sunt peretii, de dimensiunile placilor de gresie. Putem aseza un rand de placi de gresie pe uscat, pentru a verifica vizual planul nostru.















Niciun comentariu: