miercuri, 27 iulie 2011

TAMPLARIE PVC CU GEAM TERMOPAN

Iarna poate veni foarte bine caci noi am facut o achizitie buna si am montat geamuri termopane cu tamplarie PVC. De ce este aceasta optiune atat de populara? Ce avantaje aduce aceasta solutie? Cum am mai povestit si despre avantajele geamului termopan, iata ca astazi vom dezbate din nou pe intelesul tuturor ce inseamna tamplaria PVC, din ce si cum este facuta, cum se monteaza. Sa mergem!
Mai intai, un scurt istoric. In anii secolului trecut, iata ce departe par..., a aparut necesitatea gasirii unor noi solutii pentru realizarea tamplariei geamurilor. Fiind un material relativ ieftin, PVC-ul a intrat in atentia firmelor producatoare de subansamble folosite in constructii. Astfel, ideea s-a transformat in realitate. A fost realizata prima tamplarie din PVC.
Dar imbunatatirea performantelor a durat mai multi si a trecut prin mai multe etape. Una dintre ele a fost compartimentarea interioara a profilului de PVC in mai multe zone, numite camere. Profilul PVC cu 5 camere a reprezentat incununarea anilor de cercetari in aceasta privinta. El aduce acel plus de confort termic, apropiat de cel al lemnului.
Un alt aspect, este cel al fiabilitatii in timp a tamplariei PVC. Fiind dintr-un material "moale", PVC-ul necesita ranforsarea interioara cu un profil metalic. Astfel, astazi toata tamplaria PVC are in interiorul unei camere un profil metalic pentru marirea rezistentei.
Al treilea aspect care a suferit imbunatatiri, este cel al etanseizarii. Astazi, este obligatorie existenta a cel putin doua garnituri de etansare intre exterior si incapere. Pentru zonele mai reci de munte, se poate opta pentru modele de tamplarie care au si o a treia garnitura de cauciuc, montata pe mijlocul profilului. O metoda suplimentara de etanseizare si sporire a conforului termic este si montarea de rulouri exterioare pentru termopane, tot din profile de PVC sau Al.
Am enumerat aici trei caracteristici ale tamplariei PVC: compartimentarea in mai multe camere, marirea rezistentei cu profile metalice si etanseizarea acesteia fata de exterior. Pentru cei pasionati, iata si descrierea pe larg pentru cum se monteaza termopanele. Amenajarea apartamentului cu tamplarie PVC si geam termopan aduce un plus de confort alaturi de popularul de acum parchet laminat. Spor la treaba!




Este astazi o alegere din ce in ce mai obisnuita, aceea de a inlocui ferestrele vechi sau de a monta de la inceput ferestre cu geam termopan. Dar ce avantaje ofera aceasta solutie? Sunt ele mai bune decat clasicele solutii cu rame cu o singura foaie de geam? Haideti sa vedem in continuare cateva caracteristici care ne vor face sa intelegem mai bine.
In primul rand, ce inseamna termopane? Denumirea a fost preluata in toata lumea de la o marca de geamuri de acest gen din anii 50. Oricum, denumirea a devenit atat de incetatenita incat practic a dat numele unei tehnologii. OK. Asta din punct de vedere al denumirii. Dar din punct de vedere al constructiei? Pe scurt, termopanul inseamna doua foi de geam unde spatiul dintre ele este izolat etans fata de exterior. Adica un sandwich format din geam, aer, geam.
Daca principiul, iata, este destul de simplu, a realiza un geam termopan eficient din punct de vedere energetic a implicat o munca destul de indelungata. Care sunt acele elemente care influenteaza eficienta energetica si cea de izolare acustica a geamului termopan?

Continutul spatiului dintre geamuri: aer, gaz inert, vid
Distanta dintre geamuri
Materialul folosit ca distantier intre geamuri
Acoperirea geamului cu strat reflectorizat pentru a realiza un geam termopan low-e
Montarea geamului termopan intr-o tamplarie cu grad mare de izolare termica

Sa le luam pe rand. Pentru continutul dintre geamuri, eficienta energetica si cea acustica creste in sensul enumerarii: aer, gaz inert, vid. Deoarece la vid geamul trebuie sa suporte presiunea atmosferica, in mod uzual varianta adoptata este cea cu gaz inert, de obicei argon.
Distanta dintre geamuri. Daca este prea mica, iarna de exemplu, foaia interioara a geamului se raceste foarte repede stand in apropierea foii exterioare. Daca distanta este prea mare, in cazul umplerii cu gaz a spatiului dintre geamuri, gazul incepe sa circule racind astfel zona din interior. Asa dar, s-a determinat un optim intre 1 cm si maxim 2 cm ca distanta intre geamuri.
Distantierul. Daca este din aluminiu, realizeaza o punte termica. Astfel, distantierele sunt realizate mixt din aluminiu si fibra de sticla pentru a micsora transferul termic.
Low-e. Acoperirea suprafetei unui geam cu un strat reflectorizant a dus la imbunatatirea performantelor termopanelor, astfel ca tehnologia cu geam low-e a devenit un standard.

Si in final, utilizarea unei tamplarii PVC cu grad mare de izolare sau a unei tamplarii de lemn duce la realizarea unui randament termic si acustic important. In cazul suprafetelor mari sau a zonelor cu clima mai calda se pot folosi si tamplarii din aluminiu, acesta avand avantajul unei rezistente sporite.
Daca sunteti pe punctul de a cumpara termopane, acum stiti ce inseamna si veti putea aprecia informatiile furnizate de specialistii firmelor de amenajari interioare. Spor la treaba!

Nimic nu ne poate strica somnul intr-o noapte placuta de vara mai mult decat bazaitul sau intepatura tantarilor. La tamplaria de PVC sau AL ale geamurilor termopan se pot adapta mai multe tipuri de rame, fixe, demontabile, sau mobile, pe rulouri, iar plasa este o tesatura fabricata din fibra de PVC. Atunci cand alegem plasa de tantari, trebuie sa avem grija sa fie suficient de deasa pentru a nu permite insectelor sa patrunda in camera, dar nici sa nu impiedice patrunderea aerului sau sa obtureze lumina.
Ramele fixe pentru plasele de tantari sunt perfect etanse, montate pe ferestre si, desi se pot demonta pe perioada iernii, nu se pot deschide. Daca dorim sa putem deschide rama pentru plasa de tantari, atunci optam pentru rama prinsa in balamale, ce se deschide cu usurinta, ca o fereastra normala. Mai exista si posibilitatea de deschidere prin glisare laterala, utila mai ales pentru usi. In toate cazurile, inchiderea trebuie sa fie cat mai etans, pentru a impiedica patrunderea tantarilor. Avantajul acestui tip de rama este faptul ca poate fi demontata si spalata in baie, la jet de apa, chiar sub dus. La sfarsitul verii, cand insectele dispar, putem demonta rama plasei de tantari si o putem depozita cu usurinta intr-o debara.
Pentru termopane, exista si varianta de plasa de tantari pe rulouri. Acestea prezinta o caseta ce se monteaza in partea superioara sau laterala a ferestrei. In caseta gasim un tambur pe care se ruleaza plasa, atunci cand este stransa. Plasa de tantari se trage in jos cu un snur, acoperind in intregime si etans intreaga deschidere a ferestrei. In lateral, rama este prevazuta cu o sina, iar plasa culiseaza prin canalul sinei. Celor interesati le recomandam un articol ilustrat cu poze despre montare plasa de tantari pentru termopane. Pentru usi, putem alege modelul de plasa de tantari cu ruloul montata lateral. Unele plase de tantari pot fi folosite si ca parasolar, atunci cand sunt trase inlaturand efectul de reflectie. Acest tip de plasa de tantari cu rulou nu se demonteaza si nu avem nevoie de spatiu de depozitare pe perioada iernii.
Pentru un somn linistit, alegeti o plasa de tantari de calitate, ca si tamplaria PVC si termopanele.

Problema apare o data cu venirea anotimpului rece. Ne trezim dimineata, in camera temperatura este placuta, dar observam condens in partea de jos a geamului pe interior. Este cazul sa ne ingrijoram? Daca acest condens este vizibil doar spre interiorul camerei, atunci este un fenomen normal, datorat vaporilor de aer din incapere.
Spatiul dintre foile de geam termopan este umplut cu un gaz inert, ce contribuie la izolatia oferita de termopane. Acesta, ca si aerul, se ridica in partea de sus atunci cand se incalzeste, zona de jos ramanand mai rece. Acest fenomen, asociat cu o umezeala accentuata in incapere (de la respiratie, plante decorative sau alte surse) duce la aparitia condensului. O solutie este achizitionarea unui dezumidificator si purificator de aer.




Poze amenajari - Condens la termopane pe interiorul camerei
Asa cum am spus, nu este un motiv de ingrijorare atata timp cat condensul este doar spre interiorul camerei. Daca apare condens intre foile de geam termopan, atunci este o problema. Inseamna ca spatiul dintre geamuri nu este izolat ermetic, asa cum ar trebui, si atunci trebuie sa luam legatura cu firma de la care am cumparat termopanele.






Am ajuns la etapa hidroizolarii exterioare a tamplariei de PVC. De ce avem nevoie de acest lucru? Spuma poliuretanica nu este de ajuns? Daca ar fi de protejat doar impotriva curentilor de aer, atunci da. Insa in cazul protectiei la infiltratii cu apa de ploaie, spuma poliuretanica din jurul termopanelor trebuie ajutata de un strat suplimentar de protectie. Si acest lucru va fi facut cu silicon bituminos folosit si la hidrozolatii de acoperisuri si terase in constructiile de case.

Niciun comentariu: